Mindfulness Meditation Workshop

Mindfulness Meditation 
led by Rev. Sam Trumbore

As new opportunities and dates for workshops are scheduled, this page will be updated.

Start your Sunday mornings with Multi-platform Meditation from 8:30 – 9:20 AM
We will sit together in our traditional Sanctuary for twenty minutes then have some conversation about the talk, meditation methods or experiences followed by a loving kindness meditation.
 
OR Use this link to join virtually:
 
To dial in by phone call: 1-929-436-2866 and enter
Meeting ID: 299 018 7785
Password: 0000
 

The meditation training and practice workshop will be led by Rev. Trumbore, on Friday 6:00pm to 9:00pm, and Saturday 8:00am to 3:00pm. It gives the participants an opportunity to learn Buddhist mindfulness meditation techniques and/or refresh and deepen their meditation practice. All are welcome from first timers to experts. Please register with Rev. Sam (call/text 518-366-4532) or email your interest to <minister@albanyuu.org> if you would like to participate. (A voluntary donation can be offered at the end) 

Once you register, the Zoom Link will be emailed to you if the workshop is held online.

Rev. Trumbore has practiced Buddhist Vipassana or insight meditation for over 30 years (as taught by Insight Meditation Society in Barre, MA) and is Past President of the Unitarian Universalist Buddhist Fellowship. This meditation technique is one of the best for Unitarian Universalists. It helps people train their minds to strengthen concentration and intensify moment-to-moment awareness. Regular practice of this technique quiets and sharpens the mind, opens the heart and can improve one’s physical and mental health.

The schedule appears below:

Friday

6:00pm                    Gather
                                 Introductions & experience
                                 Introduction to basic insight meditation
                                 Concentration and awareness
                                 Techniques for sitting, standing, walking meditation
                                 Keeping silence
                                 Questions & short break
7:00 – 7:10             Stretching & energizing the body
7:10 – 7:25              SIT         (15 minutes)  (begin noble silence)
7:25 – 7:40              WALK    (15 minutes)
7:40 – 8:00              Questions
8:00 – 8:20              SIT         (20 minutes)
8:20 – 8:40              WALK    (20 minutes)
8:45 – 9:00              Questions and Instructions (end noble silence)

Saturday

8:00 – 8:30am         Review of instructions and methods of practice
8:30 – 8:40              Stretching and releasing tension
8:40 – 9:00             SIT         (20 minutes) (begin noble silence)
9:00 – 9:20              WALK    (20 minutes)
9:20 – 9:40              SIT         (20 minutes)
9:40 – 10:00           WALK    (20 minutes)
10:00 – 10:10          Questions and Instruction
10:20 – 10:40          SIT         (20 minutes)
10:40 – 11:00          WALK    (20 minutes)
11:00 – 11:10         Stretching & releasing tension
11:10 – 11:30          SIT         (20 minutes)
11:30 – 11:50          WALK    (20 minutes)
11:50 – 12:00          Questions and Instruction
12:00 – 12:45pm     LUNCH   (continue silence through lunch)
12:45 – 1:00            Questions and Instruction
1:00 – 1:20              WALK   (20 minutes)
1:20 – 1:40              SIT        (20 minutes)
1:40 – 1:50             Stretching & releasing tension
1:50 – 2:10              SIT         (20 minutes)
2:10 – 2:30              WALK    (20 minutes)
2:30 – 3:00              CLOSING (loving-kindness meditation, end noble silence)